Swedish. Like never.

Publicerad 2013-03-28 15:37:17 i Afrika,

Att kunna prata utan att nån fattar är väldigt trevligt ibland.

- Föraren har ju bara druckit en liter öl...
- Gulligt.... Får jag bajsa först?!?
- Kanske. Beror på hur bajsnödig jag är när jag kommer hem. Bajsade inte innan vi åkte.
- Kan knappt hålla mig....
- Inte jag heller!

En annan rolig sak här är elen. Den går man och köper nånstans och lagom till man kommer hem är den igång.


Elkvitto

Skolmotto

Publicerad 2013-03-27 22:28:32 i Afrika,

Här följer några motton barnen lär sig i skolan i Afrika. Det börjar bra, men...

- Education is better than money
- Older leaders are better than younger leaders
- Mothers are better than fathers

Long time no see

Publicerad 2013-03-26 19:16:55 i Afrika,

Nu var det visst ett tag sen jag lyckades uppdatera! Och det simpla svaret på det är att inget överdrivet har hänt. Eller ni skulle förmodligen tycka allt här är lite skumt, men vi har vant oss.

Vår familj är väldigt spännande. Från början visste vi att mama var lärare och de verkade ha det gott ställt. Nu vet vi att baba är ingenjör, mama är lärare och pluggar dessutom till bättre lärare, de har en farm i moshi och bor granne med en järnfabrik - som de äger. Dessutom får de en mysig summa för att vi terroriserar deras hem.

I lördags hängde vi med våra nya kamrater på en krogrunda, bestånde av exceptionellt fantastiska dansmoves och skratt, för att sedan hoppa över en grind och vänta i 40 minuter innan vi vågade smsa mama och fråga om hon ville gå upp och öppna dörren åt oss. Kl 5 på morgonen.

Här är väääärldens bästa barn som sjunger högt och glatt medan de målar!



Jag är tydligen väldigt glad

Publicerad 2013-03-21 19:41:35 i Afrika,

Alltså jag måste bara säga detta:

Jag skrattar så sjukt mycket här borta. Alltså ovanligt mycket. Jag tycker jag skrattar mycket hemma men det är värre här!

Upplevelser...

Publicerad 2013-03-20 08:43:09 i Afrika,

Idag är en händelserik dag. Den började med att vår housemaid åkte hem. Ingen vet om hon kommer tillbaka, så nu får mama göra alla sysslor själv. Men det viktigaste jag har att berätta är att vi just nu sitter på ett tak.

Vi såg att grannen var uppe och bestämde oss för att försöka oss på den rangliga stegen. Sagt och gjort. Uppe är vi. Alldeles för rädda för att våga gå ner för stegen igen. Så här sitter vi nu. Medan stegen har ramlat och mama skrattar.







Sjukhus 2

Publicerad 2013-03-18 16:15:26 i Afrika,

Första sjukhusbesök innebar ju rakblad, skära, alla stickor kvar och 600kr fattigare.

Idag var det dags att åka in igen eftersom blodådrorna var blå och lila och jag fick feber. Detta sjukhusbesäk kostade 80kr, det gjorde inte ont och nästan alla stickor är nu borta.

Vården har sina olika nivåer här.

Orättvist

Publicerad 2013-03-18 13:18:16 i Afrika,

För det mesta är allt bra här. Vi har kul, ser mycket roligt, vår familj har det bra och barnen på barnhemmet får mat så det räcker och blir över.
Men så kommer stunderna när man får syn på dem som inte har det lika bra. Det är var och en för sig här. Man måste kämpa för att överleva och hittar du inget jobb är du körd. Finns ingen arbetsförmedling eller social som sätter in pengar åt dig. Vi ser missbildade människor. En del saknar ena benet, andra har inga alls. En del går dubbelvikta på alla fyra, för de kan inte räta på ryggen. Många har ett ben som är mycket kortare än det andra och vissa har inga armar. Det sjukaste är att de inte får hjälp. Jag har sett såå många människor med dessa problem, men jag har ALDRIG sett en rullstol, kryckor eller annat hjälpmedel. De kravlar och hasar sig fram.

En annan sorglig syn är limpojkarna. 13-17 åriga pojkar som irrar runt, tomma i blicken eller ögonen upp i himlen. Pojkar som sniffat så mycket lim att de är helt förstörda. De går runt vid stora gatukorsningar och tvättar bilfönster för att få in lite pengar.


Man blir så oerhört tacksam över att vara född och uppväxt i Sverige.

Fotfortsättning

Publicerad 2013-03-15 08:56:22 i Afrika,

Nu har alltså en läkare petat runt med rakhyvel och pincetter under min fot, utan någon form av smärtlindring, och lindat in kalaset i ett bandage. Nu såhär efteråt kan jag konstatera att foten har lite sår och.. ja, alla stickor kvar.



Förövrigt hänger vi hemma hos Mia dessa dagar. Hon bor i ett stooort fint hus med pool på en halvö i Dar es Salaam. Har hälsat på förskolan som Mia jobbar på, åkt runt och kollat och allmänt hängt i poolen. Vi saknar dock vår afrikanska familj sååå mycket och ser framemot att få komma hem igen till mama, lillebror och housemaiden..

Vårdcentral

Publicerad 2013-03-14 07:06:19 i Afrika,

Sitter precis just nu på en vårdcentral i dar es salaam och njuter av att doktorn karvar med rakblad och pincetter i min fot.

"Det kommer inte att blöda"

Nej, snyft... jag ser det.



Zanzibar

Publicerad 2013-03-13 12:15:43 i Afrika,

Zanzibar

De två första dagarna gick ut på sol och bad! Det resulterade i sönderbränd rygg och tomatliknande lår.

Dag tre startade vi med färskpressad passionsfruktsjuice och glass. Sen besökte vi det omtalade prison island. Väldigt överskattat turistställe, men det var fint! Tog en tur till stone town med marknad och besök på ett ställe där det förvarade slavar. Hemskt att se. Trånga hålor där de fick ligga (typ en meter till taket) i två veckor. Överlevde dem, var de dugliga slavar. Sedan åkte vi på kryddtur och såg alla kryddor som odlades och lärde mig att kanel är bark!




Dag fyra. Snorkling! Trodde vi skulle dö på vägen ut, för det regnade och blåste och vi var drygt trettio pers inknökade på den lilla båten. Men som ni förstår så överlevde vi. Det va så coolt att snorkla. Såg typ alla fiskar från hitta nemo.

Dag fem. Sol och bad och kliva på en växt i havet som körde upp runt femtio taggar under min fot. Restrerande dag låg jag i en solstol medan några afrikaner smetade papaya och sa hakuna matata. Hela hotellet verkar veta vem jag är och vad som hänt.


Någon dag fick jag myggbett på ögonlocket oxå.


Nu är vi på väg till Dar es Salaam och the swedish Mia!

Zanzibar

Publicerad 2013-03-08 19:25:50 i Afrika,

Jag och Matilda har tagit semester från semestern och hänger på zanzibar i en vecka! Det innebär sol, bad, billig sushi och glada barn.




I morgon ska vi till stone town, prison island och (pensionsvarning) kryddtur!

Massajby

Publicerad 2013-03-03 15:00:04 i Afrika,

Nu när Matilda hänger med sina föräldrar på safari passar jag på att umgås med Oskar (en annan kille som volontärar inne i arusha som jag träffade precis innan vi åkte). Igår åkte vi till en massajby på 2000 meters höjd för att stanna över natten. Vi bestämde oss för att vi skulle se soluppgången eftersom det var för dimmigt för solnedgången. Så halv sex i morse tog vi vår lilla picknick, gick upp på en höjd och käkade våra mackor medan vi väntade på att solen skulle titta fram bakom berget.

Vi sjöng "sol, vind och vatten", men hoppade över ord som inte stämde. I början lät det: hm, hm, hm, hm, höga beeerg, hm, hm, hm, hm... Men när solen tittade fram fick vi sjunga: sol, hm, hm, hm, höga beeerg, hm, hm, hm, hm..

Vi fick se övergången från en stjärnhimmel till en fullt ljus dagshimmel. Mycket fint och en underbar känsla när de första solstrålarna värmde kroppen!

Målardag!

Publicerad 2013-03-01 15:00:38 i Afrika,

Köpte papperstallrikar och målade med barnen idag. Vissa målade jättefina saker, medan andra använde sin kreativitet till att bara kladda hela tallriken blå.

Efter ett tag var det inte så intressant att hålla sig kvar vid bordet, så det slutande med att alla målade varandra och sig själva i ansikte, på armar och i håret.









Safari

Publicerad 2013-03-01 07:43:05 i Afrika,

Två dagar på safari! Jag och Oskar hoppade in i en bil med två pensionärer och en tysk av manlig sort. Det var så coolt. I lake manyara gled man runt och letade efter djur och plötsligt bakom ett träd kunde stora majestätiska elefanter torna upp sig för världen. Vi såg giraffer, flodhästar, en miljon olika apor och zebror. Dagen efter var vi i ngorongoro. En stor krater, omringat av berg, fullproppat med djur. Bufflar, hjortdjur, lejon, hyenor, pumba. Och en noshörning!














Jag och Oskar uppskattade bajsande djur. De må låta omoget, men det är faktiskt roligt. Tanten vi åkte med frågade om vi inte kommit ur kiss- och bajsåldern än, för att senare skrika på sin man att han bara måååste ta kort och filma på den propellerbajsande flodhästen.

Åk på safari!

Om

Min profilbild

Karolina

I början av 2013 spenderade jag 3 månader i ett fantastiskt land, vid namn Tanzania. Om du missade den delen är du nu tillbaka till en alldeles vanlig blogg bland miljoner andra som bloggar om samma sak som alla andra. Nämligen ingenting intressant för omvärlden.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela